Vi väntar valpar!

Vi har ju inte uppdaterat här på hemsidan sedan innan Vira parades, så detta blir ett ganska långt inlägg.

Vira är nu dräktig i dygn 40 och det börjar synas på lilla magen att något växer där inne 🙂

Vira dygn 38, 2017-07-14

Den 6-7 juni var vi i Norge och Vira parades med Kidachi’s Igasho Goldstaff “Aikos”. www.kennelgoldstaff.com/aikos
De parades två gånger och allt gick bra.
Vår förhoppning är att vi från denna kombination kan få friska, trevliga och glada valpar med alla tassarna på jorden.
Vi är väldigt glada att Sandra (Kennel Goldstaff) lät oss använda hennes fina Aikos och ett stort tack till henne för allt hon hjälpt till med gällande parningen och för att hon alltid svarat på de frågor vi ställt 🙂 Vi är ju nybörjare och är glada att vi får chansen att samarbeta med proffsiga människor såsom Sandra!

Dock har inte allt svävat fram på rosa moln under denna dräktighet…
De senaste veckorna har varit en jobbig tid med mycket oro då Vira 10 dagar efter parningen oturligt nog blev förstoppad, förmodligen av att ha ätit lite för mycket märgben. På grund av förstoppningen fick hon problem i mage och tarmar och blev tvungen att läggas in på Albano Djursjukhus med dropp (först också smärtlindring och antibiotika) då hon inte kunde behålla varken mat eller dryck. Hon var inlagd där i 5 nätter och vi var väldigt oroliga. Det viktigaste var att hon skulle bli frisk och må bra igen, men självklart blev vi också oroliga att det inte skulle bli några valpar eftersom hon var sjuk och svag och kanske inte hade ork nog i kroppen att ta hand om små bebisar…

Dagen då Vira fick komma hem hörde veterinären ett misstänkt blåsljud på Viras hjärta, så då fick vi också en ny sak att oroa oss för! Några dagar senare åkte vi in till Albano igen för att göra en ordentlig ultraljudsundersökning på hennes hjärta. Veterinären som gjorde undersökningen var supernoggrann och kallade till och med in sin mentor för att dubbelkolla så allt såg bra ut. Viras hjärta fick högsta betyg och vi har nu ett intyg på att hon har ett fullt friskt hjärta! Det eventuella blåsljudet som hördes några dagar tidigare berodde förmodligen bara på att hon var sliten efter sjukhusvistelsen.
När vi ändå var där och gjorde ultraljud på hjärtat så gjorde veterinären ett ultraljud på magen också. Det var ännu väldigt tidigt i dräktigheten, så vi trodde inte vi skulle kunna se något. Men vi var alla ganska säkra på att vi såg en fosterblåsa. Alltså var det åtminstone EN valp där inne!

Vira återhämtade sig mycket snabbt efter att hon fick komma hem och redan efter ett dygn hemma kändes hon som sig själv igen! Hon fick leva på mestadels torsk och ris de första dagarna och sedan ett torrfoder som är skonsamt mot magen, men det dröjde inte länge innan vi kunde börja fasa över henne till sin vanliga mat.

Dygn 31 gjordes ett ultraljud på magen igen och då såg vi helt klart två fosterblåsor där inne. Möjligtvis tre. Än var det för tidigt för att höra några hjärtljud, men efter den undersökningen blev vi i alla fall 100% säkra på att hon faktiskt är dräktig och att det är minst två små bullar som bakas!

Efter detta har vi funderat över vilken/vilka undersökningar vi vill göra innan det är dags för valpningen. Alternativen var röntgen, ett till ultraljud eller ingenting alls.
Vi funderade på om vi skulle göra en röntgen för att lite mer säkert kunna se antalet valpar i magen. Men eftersom Vira röntgades två gånger i buken när hon var inlagd på Albano och vi inte gärna utsätter henne och valpar för röntgenstrålning i onödan, så kände vi att det inte var det bästa.
Efter en hel del funderande kom vi fram till att vi vill göra en till ultraljudsundersökning. Då finns möjligheten att kunna höra valparnas små hjärtan slå och om vi ser två valpar i magen igen så är vi ändå ganska så säkra på att det bara är två stycken där inne. Ser vi fler så blir vi överlyckliga, men huvudsaken är att de valpar som finns där inne växer och blir starka och friska! Så på torsdag, dräktighetsdygn 44, har vi bokat in ultraljudsundersökningen.

Det är nu ca 3 veckor (plus/minus ett par dagar) kvar tills valparna beräknas komma och denna helg har vi inhandlat diverse filtar, handdukar och annat som behövs när valparna kommer och vi har tvättat och sorterat allt bäddmaterial så det finns redo när det är dags för valpning!
Vi köpte också pallkragar som vi ska bygga en valplåda av (tack för tipset, Therese!) och vi har målat ett lager färg på dem idag. De kommande dagarna ska valplådan målas klar och det ska sågas och skruvas och den ska ställas på plats i sovrummet senast till helgen, så Vira vänjer sig med att hon har en trygg och mysig plats bredvid vår säng.
Jag (Lina) tycker om när det är organiserat och ordning och reda (läs kontrollfreak, hihi), så jag förbereder allt i god tid! Valplåda, gott om bäddmaterial, hygienartiklar och allt som kan tänkas behövas vid valpningen kommer vara väl i ordningsställt innan bebisarna kommer 🙂

 

Fler uppdateringar kommer efter torsdagens ultraljud och efter den kommande veckan tar jag semester och “valpledighet”, så då finns mer tid till att uppdatera hemsidan!

/Lina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *